سامانه کشف تقلب آنلاین آماده ورود به صنعت پرداخت

مدیر عامل شرکت داده کاوان هوشمند توسن از طراحی سامانه کشف تقلب آنلاین در این شرکت خبر داد وگفت: این سامانه بیش از چهار سال است که آماده‌ شده ولی به دلیل نبود درخواست در محیط های زیادی پیاده سازی نشد.

به گزارش خبرنگار ایبِنا، فقدان یک سامانه جامع کشف تقلب در صنعت پرداخت معضلی با عنوان تراکنش های مشکوک را به وجود آورده و مخالفت ها در کشف عدم بهره گیری از سامانه های کشف تقلب خارجی تاکنون پیاده سازی این سامانه را در کشور به تعویق انداخته، این در حالی است که برخی از شرکت های دانش بنیان داخلی ادعای طراحی و تولید چنین سامانه هایی را دارند که بهترین راهکار در شرایط اقتصادی کشور حرکت به سمت پیاده سازی یک سامانه تقلب داخلی است.

شاپرک نیز چندی پیش به عنوان نهاد ناظر صنعت پرداخت اعلام کرد در تلاش برای دستیابی به سامانه‌های کشف‌ تقلب که با استفاده از توان داخلی تولید شده باشد است، اما تاکنون نتوانسته محصول بومی را پیدا کند که پاسخگوی نیاز شبکه پرداخت کشور باشد. شرکت داده کاوان هوشمند توسن یکی از شرکت هایی است که نسبت به طراحی و تولید سامانه کشف تقلب اقدام کرده است، مشخصات این محصول را از زبان مدیر عامل این شرکت بخوانید.

روزبه ترابی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا در خصوص مشکل صنعت پرداخت در بحث تراکنش‌های مشکوک که به دلیل فقدان سامانه کشف تقلب به وجود آمده است، گفت: عنوان می شود که در خصوص بهره‌گیری از انواع سامانه‌های کشف تقلب خارجی تلاش هایی صورت گرفته که با مخالفت سازمان پدافند غیر عامل روبرو شده و بر این اساس در صنعت پرداخت پیاده سازی نشده است.

وی افزود: باید به این نکته مهم اشاره کرد که استفاده از سامانه‌های کشف تقلب داخلی حتی اگر از تمام مزیت‌های نمونه‌های خارجی برخوردار نباشد به طور قطع بهتر از فقدان آن است. ترابی تاکید کرد: سامانه کشف تقلب از اولین محصولات این شرکت بوده که دو سامانه مختلف یکی به‌ صورت آفلاین و دیگری به شیوه آنلاین در این شرکت طراحی و تولید شده که نوع آنلاین آن، از این توانایی برخوردار است که تراکنش‌های مشکوک را قبل از انجام شناسایی کرده و از وقوع آن جلوگیری کند.

پیاده سازی سامانه کشف تقلب آنلاین در بوم توسن و اینترنت بانک بام

مدیرعامل شرکت داده کاوان توسن با تاکید بر اینکه تاکنون محصول سامانه کشف تقلب آنلاین این شرکت در مولفه های اساسی صنعت پرداخت پیاده سازی نشده است، گفت: پیاده سازی این سامانه آنلاین کشف تقلب در بوم توسن و اینترنت بانک بام بزودی عملیاتی می شود.

ترابی یادآور شد: اگر شبکه پرداخت نسبت به تقلب‌هایی که در آن رخ می‌دهد، مسئول باشد ملزم به استفاده از چنین سامانه‌هایی می‌شود. از اینرو پیاده‌سازی و بهره‌گیری از چنین سامانه‌هایی در صنعت پرداخت باید از سوی نهادهای ناظر دنبال شود تا شرکت‌های PSP و دیگر بازیگران در این بخش به‌ سوی بهره‌گیری از چنین سامانه‌هایی حرکت کنند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا با پیاده‌سازی سامانه کشف تقلب داخلی می‌توان تراکنش‌های مشکوک در صنعت پرداخت را شناسایی و از انجام آن جلوگیری کرد؟ اظهار داشت: البته بسیاری از این موارد با پیاده‌سازی سامانه کشف تقلب قابل جلوگیری است ولی تاکنون از سوی متولیان صنعت پرداخت ضرورتی احساس نشده و یا در موارد محدودی تمایل به خرید محصول خارجی ابراز شده که آن هم با مشکلاتی روبرو شده است.

مدیر عامل شرکت داده کاوان هوشمند توسن ادامه داد: در این سامانه، این امکان وجود دارد که قواعد از پیش تعریف شده، بررسی و کنترل شود و موجودیت های متخلف شناسایی شوند. از طرف دیگر، گزارشات متنوع در این سامانه باعث می شود تا بازرسان و خبرگان استفاده کننده از سیستم، بتوانند موارد خاص دیگری را شناسایی کنند و قواعد جدید را به مجموعه قواعد قبلی اضافه کنند.

ترابی خاطر نشان کرد :علاوه بر گزارشات تخلفات و مانیتورینگ، دسته دیگری از گزارشات وجود دارد که بر اساس الگوریتم های داده کاوی به دست می آیند و موارد مشکوک به تقلب را گزارش می کنند. در این دسته ریسک تراکنش یا موجودیت اعلام می شود که آن ریسک می تواند مبنای اعمال بعدی قرار گیرد.

 شبکه پرداخت ایران نیازمند بهره گیری از سامانه کشف تقلب داخلی است

این فعال حوزه پرداخت در پاسخ به این پرسش که سیستم کشف تقلبی که از سوی این شرکت طراحی‌شده چه مزیت‌های دارد و تفاوت‌های آن با نمونه‌های خارجی در چیست؟ گفت: شبکه پرداخت ایران ویژگی های منحصر بفردی دارد از اینرو سامانه‌های کشف تقلب خارجی به دلیل تفاوت‌های شبکه پرداخت ایران با دیگر کشورها حتی در مواردی کارایی لازم را ندارد.

وی ادامه داد: بر فرض مثال، تنها در ایران کارت‌خوان‌های سیاری وجود دارد که شرکت‌های پرداخت نمی‌دانند چه شخصی و در کجا از آن استفاده می‌کند. از اینرو به دلیل اینکه شبکه پرداخت در ایران به‌ صورت کامل بومی است، سیستم‌های نظارتی بر آن نیز باید بومی و اختصاصی باشد و سیستم های کشف تقلب باید سعی در پُر کردن حفره های خاص آن داشته باشد.

ترابی یادآور شد: یکی از روش‌های معمول شناسایی موارد مشکوک به کار بردن الگوریتم‌های یادگیری ماشین، داده‌کاوی و به خصوص روش‌های سوپر وایز است. زمانی می‌توانید از روش‌های سوپر وایز استفاده کنید که به‌ اندازه کافی نمونه‌های تقلب در اختیار داشته باشید. از آنجا که در صنعت پرداخت، چنین اطلاعاتی در اختیار شرکت‌ها قرار نمی گیرد، مهم‌ترین مشکل در ساختار فعلی نبود داده‌های تقلب یا به عبارتی دیگر تقلب های رخ داده قبلی است.

بهره گیری از روش های Unsuperwise در سامانه کشف تقلب این شرکت

مدیرعامل شرکت داده کاوان توسن تصریح کرد: به همین علت روش‌های معمول موجود در دنیا که سوپر وایز است در سامانه‌های کشف تقلب در ایران به کنار می‌رود. کاری که این شرکت از زمان طراحی سامانه‌های کشف تقلب در ۸ سال گذشته انجام داده و خوب هم جواب گرفته بکارگیری روش‌های Unsuperwise است.

وی خاطرنشان کرد: بیشترین کاری که در سامانه کشف تقلب این شرکت انجام‌ شده، شناسایی رفتار موجودیت های مختلف است، بدین معنا که رفتار غیرعادی هر موجودیت شناسایی می شود، اعم از اینکه تغییر رفتار به نسبت گذشته خود موجودیت یا تغییر رفتار به نسبت موجودیت های مشابه باشد، این روند شناسایی می‌شود.

این فعال صنعت پرداخت افزود: این موجودیت ها کاملا متنوع هستند و بسته به مورد تغییر می کند، مثلا در صنعت پرداخت کارت، ترمینال یا درگاه پرداخت موجودیت مطرح است در حالی که در بانک ممکن است بر روی کاربر، شعبه، تسهیلات و یا سپرده متمرکز شویم.

ترابی ادامه داد: به عنوان مثال ساده، معمولا کارت‌خوان‌های فروشگاهی در یک محدوده قیمتی خاص تراکنش دارند و زمانی که در این رنج قیمتی تفاوت معناداری ایجاد ‌شود، این تغییرات شناسایی می‌شوند.

وی اظهار داشت: سیستم کشف تقلب این شرکت در حال حاضر در چندین بانک، پیاده‌سازی شده زیرا شبکه بانکی به نسبت صنعت پرداخت تمایل بیشتری نسبت به پیاده‌سازی سامانه کشف تقلب از خود نشان داده‌است.

ترابی در پاسخ به این پرسش که عنوان می‌شود بکارگیری سامانه‌های هوشمند در شرکت‌های پرداخت، هزینه‌های بالایی دارند، گفت: ممکن است خریداری و پیاده‌سازی سامانه‌های هوشمند خارجی با روند پیاده سازی پیچیده همراه و گران‌قیمت نیز باشد اما بهره‌گیری از نمونه‌های ایرانی آن به هزینه‌های بالا نیازمند نیست و پیاده‌سازی این سامانه‌های تولید داخل، برای تمام شرکت‌های پرداخت الکترونیک امکان‌پذیر است.

مدیر عامل شرکت داده کاوان هوشمند توسن تصریح کرد: کشف تقلب به‌ صورت کلی به دو شیوه انجام می‌شود. اول کشف تقلب است بدین معنا که ابتدا تقلب واقع می‌شود و بعد این تقلب شناسایی می‌شود که این کار شبیه کار بازرسی بانک‌ها است. پس می توان تقلب و موارد مشکوک را به صورت آفلاین تشخیص داد و سپس سعی کرد تا متخلف را شناسایی کرد.

وی افزود: در روش دیگر، کشف تقلب به‌ منظور جلوگیری از وقوع آن و یا کمتر کردن تعداد آن است که این رویکرد، در سامانه جداگانه در این شرکت طراحی‌شده است. ترابی با اشاره به محصول دیگر این شرکت درزمینه کشف تقلب، گفت: سامانه کشف تقلب آنلاین نیز در این شرکت طراحی‌ شده که از این قابلیت برخوردار است که به‌ صورت آنلاین میزان ریسک تراکنش‌ها را اندازه‌گیری و از انجام تراکنش‌های مشکوک جلوگیری کند.